Prirodno se postavlja pitanje kolika će biti isplativost ulaganja u društvene mreže? Tačnije koliki će biti ROI?

ROI je zaista brz i jednostavan način da procenite da li internet marketing koji obavljate “radi svoj posao” tj. da saznate da li internet marketing doprinosi uspehu Vašeg biznisa. Profitabilnost Vašeg online oglašavanja najlakše možete da izračunate uz pomoć ROI jednačine:

ROI = (prihod od investicije – troškovi investicije) / troškovi investicije

Kako dapovećate isplativost ulaganja u društvene mreže tako što ćete saznati koje teme ih najviše zanimaju.

ROI se obično izražava u procentima, inače

Hajde da vidimo to na primeru.
Vaša najnovija internet marketing kampanja Vam je donela prihod od 200 evra. Ta online kampanja Vas je koštala 100 evra i još dodatnih 50 evra troškova oko prodaje proizvoda, znači 150 evra ukupnog troška.
To znači da bi ROI jednačina izgledala ovako:

(200 – 150) / 150 = 33,3% ROI

I ROI bi Vam u ovom slučaju iznosio 33,3% tj. 66,6 evra.
Prosto, zar ne?

I znam, sad se sigurno pitate kako to da primenite na društvene mreže?

Pa, postoji par načina na koji možete posmatrate ROI Vaših društvenih mreža, i oni se razlikuju od standardne ROI računice.

Prvo, “vođenje” društvenih mreža ne treba da bude samo deo marketing strategija, i ako ih tako posmatrate onda potcenjujete njihov potencijal. Potencijal kao ulaganja. Isplativost ulaganja u društvene mreže se ne meri SAMO kroz finansijski profit već i na druge načine.

 

Društvene mreže su sredstvo za komunikaciju sa drugim ljudima, sredstvo za izgradnju veza sa ljudima, a isplativost ulaganja u tu vrstu marketinga je raznovrsna, od građenja dobre reputacije ipridobijanja poverenja, preko širenja publike i održavanja odnosa sa postojećim klijentima, do (naravno) povećanja u prodaji i razvijanja novih biznisa.

Vise o svemu na stranici Mario Pilara

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan ili znate da bi nekome mogao da pomogne zamolio bi vas da ga podelite na društvenim mrežama ili pošaljete toj osobi!

Hvala

 

Prijavite se na našu email listu !

* indicates required
Mrezni Marketing kao Biznis

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss